İçeriği Görüntülemek İçin Alttaki Butona Tıklayın.
Sevgili İzmitliler,
31 Mart 2019 yerel seçimlerinden bugüne üç yılı geride bıraktık. Bizlere emanet ettiğiniz kent yönetimini hak, adalet ve sorumluluk gözeterek onurla sürdürüyoruz.
Göreve geldiğimizden bu yana İzmit ve hemşehrilerimiz için pek çok projeyi hayata geçirdik. Hiçbir zaman “Ben yaptım oldu” demedik, ilk günden beri halkımıza katılımcı yönetim yaklaşımımızı yansıttık. Hep birlikte düşündük, hep birlikte ürettik, projeleri birlikte belirledik ve uygulamaları da yine birlikte yönettik.
“Vatandaşını dinleyen, halkına soran bir belediyemiz var” dedirttik. Şeffaf belediyecilik anlayışımızla kentimizin bütün dinamiklerini yönetim ve uygulama süreçlerine dahil ettik.
Görev süremizin büyük kısmını pandemiyle mücadele ederek geçirdik. Koronavirüs salgınının olumsuz etkilerini farklı alanlarda yaşadık fakat vatandaşımızın asgari oranda etkilenmesi için çaba harcadık. Yeni hizmet alanları geliştirdiğimiz gibi pandemiyi gerekçe gösterip ilçemizin kalkınma hamlelerinden vazgeçmedik.
Tasarrufla başladığımız görevimizi kendi imkanlarımız ölçüsünde desteklemeler, teşvikler ve üretimle sürdürüyoruz.
Israrla “Bizi üretim kurtaracak” dedik. Tarımsal kalkınma hamlelerimizi bu gerçek üzerine inşa etmeye başladık. İlk günkü öngörümüzle yüzümüzü üretime çevirdik. Bir yandan israf musluklarını kıstık, bir yandan da üreterek kazanmaya başladık.
Biliyoruz ki;
Ekonomik koşullar nedeniyle geçim sıkıntısı çeken vatandaşlarımızın pandemi sürecinde beli iyice büküldü. Üstüne, fahiş zamlar halkımızı sosyal desteğe ihtiyaç duyacak noktalara getirdi. Tam da bu noktada tarımsal üretim adımlarımızı sıklaştırdık.
Önce tarım politikamızı belirledik. Kendi imkanlarımızla, kendi arazilerimizde üretim yapmayı, bilimsel veriler ışığında topraklarımız için en verimli ürünleri belirlemeyi, yetiştirdiğimiz ürünlerle çiftçimizi desteklemeyi ve üretim yapmaya teşvik etmeyi yol haritamız belirledik.
İşe, verimli olan ancak boş duran tarım arazilerimizi üretime açarak başladık. Alternatif ürünler bahçesi oluşturarak katma değeri yüksek ürünler yetiştirdik. Mucizevi sağlık meyvesi aronyayı topraklarımızla buluşturduk. Tarihi ipek böcekçiliğini yeniden canlandırmak için dut bahçeleri oluşturduk. Kozmetik sektörünün en değerli bitkilerinden lavantanın köylerimizde filizlenmesini sağladık. Salep üretimi için bitkilerimizin büyümesini beklemeye başladık. Nusrat cinsi buğday ve tarihi siyez buğdayını yetiştirerek tarımsal kalkınma projelerimizi bir bir uygulamaya koyduk.
Elde ettiğimiz ürün ve fidanlarla çiftçilerimize yeni gelir kapıları araladık. Tohum, fide ve fidanları hibe destekli olarak, üreticilerimize dağıtarak tarımda yeni bir bakış açısı kazandırdık. Binlerce sebze fidesi dağıttığımız köylerimizde yeni nesil tarım uygulamalarıyla verimi yükseltecek eğitimler gerçekleştirdik.
Köylerde süt üretiminin artması, süt kalitesinin yükselmesi ve daha hijyenik sağım gerçekleştirilebilmesi için süt sağım aparatları dağıtarak eğitimlerini tamamladık. Ve süt üreticileriyle yaptığımız istişareler sonunda İzmit Belediyesi olarak Halk Süt’ü ve Halk Tereyağı’nı raflara çıkardık, halkımıza kaliteli süt ve tereyağını uygun fiyatla ulaştırdık.
Fındık üreticilerinin sorunlarıyla yakından ilgilendik; ziraat mühendislerimizi, çiftçilerimizin daha fazla bilinçlendirmesi, mahsulünden daha yüksek verim alabilmesi için üretim sürecine dahil ettik.
Kent merkezinde peyzaj düzenlemeleri için kullandığımız tüm bitkileri kurduğumuz seralarda yetiştirdik. Yine kendi seralarımızda çoğalttığımız meyve fidanlarını çocuk oyun alanlarına dikerek yeni neslin dalından meyve yemesini ve gelişimin aşamalarını görerek büyümelerini amaçladık.
Hızımızı kesmeden katma değeri yüksek istiridye mantarı yetiştirmeye başladık. Arzu eden üreticilerimizin de bu konuda her anlamda destekçisi olacağımızı ifade ettik.
Girdi maliyetleri çok yükselen ve her geçen gün tarımdan uzaklaşan çiftçimizin giderlerini azaltabilmek, üretimden vazgeçmemelerini sağlamak için gübre desteği sunduk.
Tüm bunların yanı sıra çiftçimizin ürettiği ürünü gerçek değerinde satabilmesi için üretici pazarı kurduk.
Yetmedi!
Üretici ile tüketiciyi ortak paydada buluşturmak ve her iki tarafın da kazançlı çıkmasını sağlamak için Çınar Halk Market’i açtık. Doğal ortamda üretilen kaliteli ürünleri doğrudan halkımıza ulaştırdık. Kooperatifleri de bu yolla destekleyerek kooperatifçiliğin gelişmesine katkıda bulunduk.
Ürettiğimiz ürünlerin bir kısmını Gıda Bankası ve Kardeş Eller üzerinden geliri düşük vatandaşlarımızla paylaştık, hayır dualarını aldık.
Pandeminin ve ekonomik krizlerin tüm olumsuzluklarına rağmen İzmit’te son 3 yıl tarımsal hizmet yılı oldu. Tüm sıkıntılara birlikte göğüs gererek mücadeleyle geçirdiğimiz üç yılın ardından, 2022’ye de aynı azim, kararlılık ve büyük hedeflerle başladık.
Tarımsal kalkınma hamlelerimizle halkımızı ve İzmit’i büyütmeye, üretken bir İzmit’i gelecek nesillere bırakmaya, “Gülümse İzmit” dedirtmeye devam edeceğiz. Tarım kenti İzmit’te üretimde buluşmaya devam etme arzusuyla siz kıymetli vatandaşlarımıza sağlıklı, huzurlu, bereketli, bol kazançlı ve sevdiklerinizle beraber geçireceğiniz günler diliyorum.
Fatma Kaplan Hürriyet
İzmit Belediye Başkanı